Kings Cross Church

Standaard

Wij waren vorige week zondag op bezoek in de Kings Cross Church in Londen. Een kerk geleid door Pete en Bee Hughes. Het is een nieuwe gemeenschap behorend tot de Fresh Expressions. Het heeft echter meer weg van een church plant, dan een fresh expression volgens de definitie* van Bisschop Graham Cray (de verantwoordelijke bisschop voor de Fresh Expressions). Maar om dit initiatief nu weg te zetten als een standaard evangelisatieproject gaat mij te ver. Ook dit is een frisse expressie van kerk.

In de kerk zijn voornamelijk 20’ers actief. Naast samenkomsten op zondag en bijeenkomsten in kleinere ‘hubs’ verspreid over London, zijn er acties naar de omgeving: Soul in de City.

De gemeente is 2 jaar geleden gestart om in eerste instantie van betekenis te zijn voor de Olympische Spelen die voor een deel ook in deze wijk zullen plaats vinden. Op die manier is geluisterd naar de context en is gezocht naar nieuwe betekenis voor de omgeving.

We ontmoeten Pete Hughes voor de dienst in de kelder van de kerk, waar mensen een half uur vantevoren samenkomen voor koffie/thee en heerlijke Engelse cakes en pastries. Een stevige beat klinkt uit de speakers. Het is het een redelijk traditioneel gebouw waar ’s morgens de Ethiopische kerk samenkomt.
image

De overgang een tijdje geleden naar dit wat traditionelere gebouw was spannend in Pete’s ogen, maar is wonderwel gelukt. De jonge mensen, echt niet allemaal ‘cradle chistians’ kunnen de old fashion kerk wel waarderen. Pete ervaart bijzonder veel missie voor deze groep mensen. maar ook voor de omgeving van Kings Cross Church. Zo nu en dan schuiven mensen uit deze omgeving ook binnen om (een deel) van de diensten mee te beleven. Maar de essentie van de missie voor de omgeving ligt dit jaar wel in de Olympic Games. Ze zullen als kerk de straat opgaan om mensen de weg te wijzen, te helpen, welkom te heten en gastvrij te ontmoeten.

De dienst zelf heeft veel elementen die wij ook wel tegenkomen in Evangeliegemeenten:

 • de leiding van de dienst en de preek gebeurt door verschillende personen en er is ruimte voor meer mensen om even wat te zegen;
 • er is geen duidelijke, uitgewerkte vaste liturgie;
 • de muziek heeft verdacht veel Hillsong trekjes;
 • bewoordingen zijn erg uitgesproken;
 • er is ruimte voor het tonen van je ervaring;
 • na de preek mogen mensen naar voren komen voor een gebed. Daar wordt veel tijd voor ingeruimd.

Ik besef dat nu de één zal denken: lijkt me heerlijk! En de ander denkt: Ehm… zijn dit dan de fresh expressions?

Maar wat mij het meest treft aan deze Fresh Expression, is:

 • het is een mooi initiatief dat invulling geeft aan een mixed economy van de kerk voor de doelgoep twintigers;
 • dit gebeurt onder de zegen van de kerk zelf met gedeeld leiderschap;
 • er is een combinatie van een echte afgewogen, gedegen, maar aansprekende preek! Er wordt bijvoorbeeld teruggegrepen op de tekstuitleg door Rabbi’s waarin er een verband werd gelegd met het oude testament. Er wordt onderscheid gemaakt in het oude testament tussen historische en mystieke boeken. En toch wordt het geloof zo uitgelegd dat het een reëel en integraal onderdeel van het leven is: persoonlijke impact;
 • Er is ruimte voor frisse humor! In een tekst waar stond “hit bottom” in de zin dat we knielen en ter aarde vallen, werd er voorzichtig uitgelegd dat het niet ging om “hit bottom” in de zin van een schop voor je kont. Na het welkom van ons ‘Nederlandse team’ werd er direct gerefereerd aan de voetbalwedstrijd van de avond ervoor en kwam de vraag of er nog Denen in de zaal waren.
 • er worden ontzettend veel mensen ingezet binnen de gemeenschap zelf: empowerment;
 • de gemeenschap wil onbaatzuchtig van betekenis zijn voor de omgeving, zonder te evangeliseren. Als er al geevangeliseerd wordt, gebeurt dit desgevraagd of door zelf gestalte te geven aan het evangelie (incarnation).

Ergens is Kings Cross natuurlijk ook wel de plek om als kerk aanwezig te zijn. Als je al niet aanwezig bent bij het Kruis van de Koning 🙂 Soms kan de naamgeving gewoon helpen, zoals de pioniersplek in Nederland in Jorwerd: “Hoe God Jorwerd weer binnenkwam”.

Het blijft de uitdaging van de kerk om iets van God te laten zien in de samenleving. Waar dan ook.

Check ook: www.kxc.org.uk en www.freshexpressions.org.uk

* : Volgens de definitie van Fresh Expressions begint dit proces altijd met een proces van luisteren. Luisteren naar God, naar de omgeving, naar de mogelijkheden. Daarna volgt een proces van liefhebben en dienen: dienstbaar zijn voor de gemeenschap. Vandaaruit kan een proces ontstaan van opbouw en commitment, waarna er een gemeente met diensten kan ontstaan en je in principe opnieuw kan beginnen. Essentieel in dit proces is dat het vanaf stap 1 kerk heet en er wel een weg, maar geen dwang is om door te groeien naar een volgende stap.

Advertenties

Een gedachte over “Kings Cross Church

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s