Fresh Expressions

Standaard

Volgens Bisschop Graham Cray (verantwoordelijk bisschop voor de Fresh Expressions in de UK) kan een missiegedreven kerk grofweg op drie manieren missionair zijn:

 1. Als een verwelkomende kerk: een kerk werkt aan een gespreid bed en voldoende aanpassing aan en uitdaging voor bezoekers;
 2. Als een sociale kerk: een kerk investeert in contacten in haar omgeving.
 3. Als een Fresh Expression: kerk laten ontstaan daar waar mensen aanwezig zijn.

Mooi voorbeeld van een Fresh Expression is Moot in Londen (een soort variant op het werk van de Thomaskerk aan de Zuidas in Amsterdam): http://www.moot.uk.net/

Fresh Expressions kennen in het ideaalplaatje het volgende ontwikkelingspad:

Michael Moynagh (Wycliff Hall, Oxford) maakt hierin ook een onderscheid tussen church plants en fresh expressions. Waar de church plant zich kenmerkt door ‘worship first’, begint een Fresh Expression (zoals het bovenstaande model ook laat zien) met ‘serve first’. Church plants starten dus eigenlijk zo snel mogelijk met een vorm van ‘worship’ of kerkdienst/viering. Deze church plants blijken vooral te werken bij:

 • jonge mensen
 • professioneel
 • netwerken
 • in de stad

Fresh Expressions daarentegen kunnen in iedere context ontstaan, omdat ze aansluiten bij wat er al is en waar behoefte aan is (op praktisch niveau).

Nieuwe generaties hebben veel minder ballast vanuit negatieve ervaringen met de kerk. Vooral als mensen bereid zijn om kerkzijn in hun context opnieuw uit te vinden (of te herdefiniëren) ontstaat er ruimte voor een Fresh Expression.

Fresh Expressions ontstaan over het algemeen vanuit vrijwilligers vanuit kerken. Als  je als predikant of kerkleiding hier iets mee wil, ga dan op zoek naar de netwerkers in je gemeente (de mensen die netwerk hebben in de samenleving). Bemoedig en inspireer hen. Bekijk samen eens een film over Fresh Expressions en denk samen na over je eigen omgeving.

Luister goed! Bid en kijk om je heen. Laat ze een training volgen, ontwikkel samen een visie. En kijk wat je kunt doen. Zegen. Ondersteun en coach. Als predikant hoef je niet zelf aan de slag, maar ben je positief aanwezig voor hen. En als je vragen hebt, schakel hulp in van het team van Missionair Werk  of het Jeugdwerk van de Protestantse Kerk.

Verder lezen:

 • Check de website van Missionair Werk over Pionieren.
 • Lees ook het artikel van Wim Stougie, dorpspredikant in Friesland.
 • Hier vind je meer over de achtergronden en visie achter Fresh Expressions (in het Engels).
 • Lees de blog van Johan ter Beek op HetNetwerk.net.
 • Lees op deze blog een verslag van Kings Cross Church.
 • Lees mijn “Pleidooi voor een tradionele kerk!”
Advertenties

2 gedachtes over “Fresh Expressions

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s