De mythes van Kerst!

Video

De verhalen rond kerst die de ronde doen, komen dus niet helemaal overeen met hoe het beschreven is in de Bijbel.

Ook over de oorsprong van iets als een kerstfeest bestaan veel taboes. De vroege christenen vierden niet eens een kerstfeest. Pas rond 200 ontstond zoiets als een kerstfeest aangesloten bij andere feesten uit andere bestaande oude culturen. Er is dus veel te zeggen over het kerstfeest of kerstmis. Het kerstfeest is in haar oorsprong, betekenis en symboliek een van de meest complexe feestdagen die we kennen. Het is niet enkel een dag waarop Christenen de geboorte van Jezus vieren. De Germanen, Joden en Romeinen (en vele andere culturen) zijn betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van de dag “kerstmis”.

Midwinterfeest

De Germanen vierden aan het einde van december het midwinterfeest. De dag waarom het midwinterfeest wordt gevierd is gelijk aan de dag van de winterzonnewende (het moment dat de dagen weer langer worden). Het gebruik van een kerstboom is ook tot de Germanen te herleiden. De Romeinen vereerden in eind december de zonnegod Sol Invictus.

December

De eeuwen na Christus streden verschillende instellingen binnen de Katholieke kerk om een vaste dag voor de viering van kerstmis. Dat in eind december zowel binnen het Joodse geloof (Chanukka), de Germanen als de Romeinen een feestdag werd gevierd kwam mooi uit. De datum voor het vieren van de geboorte van Jezus werd op 25 december vastgelegd. Bijbelgeleerder zijn het er redelijk over eens dat de geboortedag van Jezus i.i.g. niet 25 december is. Hier zijn in de bijbel veel aanwijzingen voor te vinden. Zo is het in december behoorlijk koud in Bethlehem en onwaarschijnlijk dat herders met hun kudde schapen ten velde waren. De verwarring is hoofdzakelijk te herleiden tot de verschillen in de Joodse en Christelijke kalender.

Meer info over kerst

Meer info over het onstaan van kerst vind je hier: http://members.ziggo.nl/peter7/kerst/kerst.html
NB: De schrijvers waarschuwen wel eerst dat als je gewoon ongecompliceerd gezellig kerst wilt vieren, je dit beter niet kunt lezen.

Betekenis kerst

Voor mij is het juist een belangrijk gegeven om te zien hoe kerst is ontstaan en hoe christenen zichzelf hebben aangepast aan de bestaande context en tradities.

Dat aangesloten is bij de cultuur doet niets af aan waar kerst voor mij over gaat:

  • God is in Jezus zichtbaar geworden
  • God brengt Licht in deze wereld
  • Jezus is geboren en kan ook nu in jou en mij geboren worden: kinderen van het Licht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s