Meditative Terrain Biking

Standaard

(Kerst in de blubber 2)

Fietsen op mijn MTB door het bos is voor mij een uitlaatklep. Ik ben dan in beslag genomen door het fietsen en ga de strijd aan met de boomstronken, de modder, de bochten en sporen. En toch is er, als ik alleen rijd, ruimte om na te denken over vragen die ik met me meeneem op de fiets.

Zo was er 24 december een gedachte rond kerst: “Wat betekent kerst?”

 

Rijdend door de bossen besefte ik dat God met kerst neerdaalde tot in de blubber van deze wereld. Toen ik door een diepe plas reed zag ik de lucht weerspiegelen en besefte dat God weerspiegelde in het kind van kerst. In Jezus heeft God het allermeest van zichzelf laten zien. Wie hem heeft gezien, heeft God gezien. Maar ik was daar niet. Ik was er niet bij. Niet in Bethlehem. Niet daarna.

Alles wat ik nu zie is de blubber op mijn pad.

Ik kijk achterom. Van mijn bandensporen is niets meer te zien in de plas die achter me ligt. Op het pad vermengen mijn sporen zich met de andere. Zo zal het ook zijn geweest met de eerste voetstappen van Jezus in het zand. Maar het liefst wil ik wel sporen en bewijzen zien. Ik wil weten waar hij is geweest, wat hij heeft gezegd, wat hij heeft gedaan.

Ik keek nog eens naar de sporen op mijn MTB-pad en besefte dat het niet de individuele sporen zijn die je volgt in een mountainbikespoor. Het pad ontstaat door de veelheid van sporen. Zo is het ook met dat Jezus-geloof. Zoveel mensen zijn getuige geweest. Zovelen zijn mij voorgegaan. Jezus zelf in de eerste plaats. In goedheid en waarheid. Mensen van het Jezus-geloof zijn mensen van de Weg.

Net als bij een mountainbikespoor wil het niet zeggen dat het pad gemakkelijk te berijden is. Het wil niet zeggen dat er geen modder op zal spatten. Als ik even niet oplet kan ik zelfs over de kop gaan. Maar het pad is begaanbaar. Het pad opgaan is een uitdaging. En het leidt ergens naartoe.

Ik ga de tocht aan.

En dan zie ik een omgevallen boom met op de stronk een klein nieuw boompje. Wat betekent kerst? Voorspellende woorden van Jesaja schieten mij in gedachten: http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jesaja+11%3A1-10&id18=1&l=nl&set=10

Kerst is het pad aangaan, ervan overtuigd dat er te midden van de blubber iets nieuws kan groeien.

weerspiegeling

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s