Fris & Fruitig weer aan de slag!

Standaard

Dat zeggen we dan. Na een periode van rust of vakantie. Bij een nieuwe start of een nieuw jaar. Voor de één is dat inderdaad zo, maar de wereld is helaas niet altijd mooi.

Pas hoorde ik het lied van Billie Holiday “Strange Fruit” weer eens, een rauw protestlied tegen geweld tegen zwarte Amerikanen:

“Southern trees bear strange fruit / Blood on the leaves and blood at the root / Black bodies swinging in the southern breeze / Strange fruit hanging from the popular trees”

De boom

Vreemde, wrange vruchten. Ook nu nog. Kijk maar om je heen, lees de krant. Hoeveel wrange vruchten zien we niet? Maar hoe worden bomen weer fris en fruitig? Hoe onstaat er weer mooi fruit? Laten we eens terugvallen op een boek van Wijsheid. We maken een rondreis door de Bijbel.

Ging het in dit boek niet ook al vlak na het begin mis? De oorsprong was er. Een schitterende tuin met bomen, voorzien van watertoevoer door rivieren (Genesis 2) en in het midden twee hele bijzondere bomen. De boom van het leven en de boom van de kennis van het goede en het kwaad. Van die laatste mocht niet gegeten worden. We weten allemaal hoe dit verhaal afloopt. De vrucht wordt gegeten en de wrange vruchten ontstaan. Wie wil niet zelf beschikken en zelf weten wat goed en kwaad is? In het laatste boek van de Bijbel (Openbaringen 22) komt de boom en de rivier terug. De tuin zal weer open zijn. In deze troostbrief zien wij sporen van herstel. De boom des levens bloeit weer. De rivier stroomt en geeft leven. Dat wat kapot ging, zal hersteld worden!

Onze boom

Mooi, maar hoe zit het dan met ons, want we proeven nog steeds de wrange vruchten. Jeremia laat ons zien dat de boom en de rivier ook over ons gaat (Jeremia 17). Hier en nu. De boom des levens is ook de boom van ons leven.

“Gezegend wie op de HEER vertrouwt, wiens toeverlaat de HEER is. Hij is als een boom geplant aan water, zijn wortels reiken tot in de rivier. Hij merkt de komst van de hitte niet op, zijn bladeren blijven altijd groen. Tijden van droogte deren hem niet, steeds weer draagt hij vrucht.”

Ook in de eerste psalm wordt dit bezongen (Psalm 1). Een boom met fruitige vruchten. Geplant aan frisse waterstromen. Daar lijkt het om te gaan. Aan welke waterstromen laven wij ons? Waar halen onze wortels voeding vandaan? Laven we ons aan wijsheid en goedheid? Aan liefde en barmhartigheid? Zoeken we onze voeding bij God?

Welzalig de mens die niet wandelt, in de raad der goddelozen / Die niet staat op de weg der zondaars, noch zit in de kring der spotters / Maar aan des Heren wet, zijn welgevallen heeft, en diens wet overpeinst, bij dag en bij nacht / Want hij is, als een boom geplant aan waterstromen die zijn vrucht geeft op tijd, welks loof niet verwelkt. Alles gelukt.”

Jezus gaat hier in zijn onderricht in Lukas 6 aan de leerlingen ook op door.

“Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is. Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden.  Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.’ … Een goede boom brengt geen slechte vruchten voort, en evenmin brengt een slechte boom goede vruchten voort. Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen, want van distels pluk je geen vijgen en van doornstruiken geen druiven.”

 Paulus maakt er zelfs opsommingen van in de brief aan de Galaten en noemt het vruchten van de Geest.

“Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.”

Dat brengt ons bij de vraag wat onze vruchten zijn. Wat zijn de vruchten van jou en mij? Aan de vruchten zal men de boom herkennen:

Welke vrucht wil jij dit jaar voortbrengen? Vanuit je werk of persoonlijk. Laat deze vruchten tot leven komen. Laat jouw vruchten een zegen zijn voor de mensen om je heen: “There’s a brand new free loose / Yes, something has begun / Bring us all together / Moving now as one

 

Gebaseerd op de JOP-viering van 8 januari 2013 met Johan Wondergem en Robert Mazier.

Advertenties

Een gedachte over “Fris & Fruitig weer aan de slag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s