The Passion: Wees niet bang!

Standaard

Dit jaar wordt The Passion in Den Haag georganiseerd. Aan 2012 in Rotterdam heb ik warme herinneringen. Met een bonte verzameling van Rotterdamse kerken organiseerden we toen een mooie bijeenkomst na The Passion: de AfterPassion in de Laurenskerk. De kerken mobiliseerden zo’n 150 vrijwilligers binnen een paar weken. Wat een mooie mensen!

Grappig om mijn eigen aantekeningen in mijn dagboek (dat ik bijhield in de 4odagentijd) nog eens terug te lezen:

Na The Passion: Wees niet bang!

Witte donderdag. 5 april. Na The Passion in Rotterdam. Samen met de Rotterdamse kerken en zo’n 1200 bezoekers vieren wij de AfterPassion in de Laurenskerk.

Guus Meeuwis en Jezus komen heel even naast elkaar te staan. Met de afsluiter van The Passion 2011 “Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug” van Guus Meeuwis  zet Ds. Niels de Jong namelijk de kern van Pasen neer in 1 minuut.  Het Paasverhaal wordt voorgelezen uit de Torrie van Mattie met als afsluiting Jezus’ woorden “Wees niet bang”. En er is meer. Er is ruimte voor gesprek, veel muziek en een gebed. En, jawel, ik interview Charly Luske en Frans Bauer over hun rol als Judas en Petrus in The Passion. Een interview vol humor, maar waar ook wat dieper gegraven wordt.

Na een enerverende avond ruimen wij onze spullen op om ze naar onze auto te brengen buiten de Laurenskerk. Twee wat luidruchtige mannen (matties) lopen ons voorbij. Ik ruik de vrolijke geur van rijk vloeiend bier (in een periode van vasten, ontwikkel je daar een neus voor).

De ene man roept mij toe: “Leuke afterparty gehad? Jullie deden toch iets met dat verhaal over Jezus?” …. “En is ie nog op bezoek gekomen?” In de snelheid antwoord ik: “Nee, maar Judas en Petrus wel” … “Jezus was er wel bij, maar op een andere manier.” Gelach klinkt: “Daar moet ik nog even over nadenken!” We wensen elkaar nog een mooie avond. Ze lopen door. Wij gaan weer naar binnen.

De vraag van de matties bezinkt en komt ook binnen. Een lacherig gesprek brengt de kernvraag van de avond: Was Jezus er bij? Zijn de dingen die we doen in de geest van Jezus?

Met een klein groepje mensen sluiten wij de avond in de kerk af met een kort gebed. Om God te bedanken voor deze avond. Daarna staan wij op en vertrekken wij richting de Ierse pub om de vastentijd (wellicht te vroeg) af te sluiten. Deze avond is het Pasen. Ook in de lacherige gesprekken.  In de kroegpraat. Jezus is in ons midden en zegt “Wees niet bang”.
De Irish Stout smaakt heerlijk.

Afterpassion3bron: nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s