Kom je in de kerk om verhaal te halen of om op verhaal te komen?

Standaard

Veel mensen hebben een mening over de kerk. Vooral die mensen die er vaker komen of erin opgegroeid zijn. We zijn met z’n allen (en daar sluit ik mijzelf bij in) heel goed om allerlei dingen te roepen over de kerk. Wat we daarover zeggen, zegt ook heel vaak iets over ons zelf.

De spiegel

Het is goed om in die spiegel te kijken. In mijn geval is dat een mengeling van gevoelens, ervaringen en kennis.

  • Het zegt iets over mijn opvoeding en opgroeien in de kerk, mijn participatie als kind/tiener in kerkelijke activiteiten, de waardevolle mensen die er voor mij waren. Het nest waar ik uitkom.
  • Het zegt iets over dat moment dat ik bij een optreden van de band ‘Third Day’ de beslissing nam om het verhaal van God voor waar en voor lief aan te nemen en Jezus’ weg te volgen. Het moment dat ik radicaal allerlei beslissingen nam.
  • Het zegt iets over mijn ontwikkelde liefde voor veel muziekstijlen, maar juist ook voor verstillende vieringen, zoals die van Taizé. Ik heb stilte nodig om tot rust te komen en God te ontmoeten.
  • Het zegt iets over de waarde van de kennis van Bijbelse verhalen en hoe je ze als een diamant van meerdere kanten kunt bekijken en steeds iets nieuws ziet.
  • Het zegt ook iets over wat ik heb geleerd in de kerk, namelijk dat de dingen niet van zelf gaan. In de kerk leerde ik vrijwilligerswerk, in het kinderwerk en tienerwerk en als jeugdouderling. Daarna werd het ook mijn werk en werk ik voor een kerk.
  • Dat zegt het… en zo ontzettend veel meer.

De kerk zegt mij iets over de momenten van ontspanning, verdieping en bezinning, maar ook de momenten van dat er dingen gewoon geregeld moeten worden en ja, soms is het ook gewoon gedoe. Als je, zoals in mijn geval, in heel veel kerken komt en voor een landelijke kerk werkt, zie je ook vaak dingen gebeuren waarvan je denkt dat ze beter kunnen. Soms zie je de rol van bepaalde personen en bepaalde machtsverhoudingen. Je luister naar preken en denkt daar het jouwe van.

Verhaal halen

Ik betrap me er te vaak op dat ik de kerk benader op een kritische manier. Naar de kerkdiensten en vieringen kom ik te vaak om verhaal te halen. Ik wil dat het gaat zoals ik het het beste vind. Zodat mensen van buiten zich ook welkom en begrepen weten. Zodat jongeren zich er ook thuisvoelen. Zodat er theologische verdieping plaatsvindt. Zodat er recht gedaan wordt aan het verhaal van God, over de heiligheid en de liefde, over waar we vandaan komen en naartoe gaan. Zodat er recht wordt gedaan aan de mens. Zodat het leven iets heels krijgt. Zoveel eisen. Zoveel wat moet. Zoals een predikant pas zei: Mensen komen om een kerk te bezoeken of bij te wonen. Alsof het om een voorstelling gaat waar je daarna een recensie over kunt schrijven. Dan kom je dus naar de kerk om verhaal te halen.

Op verhaal komen

Maar wat als ik besluit om vaker naar een kerkdienst of viering te gaan om op verhaal te komen? Om te ontspannen en tot rust te komen? Natuurlijk dan moet een kerk daar wel in voorzien. Maar het zegt vooral iets over mijn basishouding. Wil ik een kerkdienst ook ondergaan? Onbevooroordeeld en positief. Het is iets wat de kerk me te bieden heeft, maar wat wel iets van mezelf vraagt. God is er juist in de stilte. De stilte is de zendtijd van de Geest. In die stilte worden we juist geconfronteerd met wie we zelf zijn. In de ontmoeting met God kom ik op verhaal.

In het verhaal

En dan onstaat er de ruimte om in het verhaal van God te stappen. We hebben een rol in Gods verhaal. God vraagt ons om mee te doen. In de kerk. In de samenleving. In onze familie en relaties. En soms ondanks de kerk, ondanks de samenleving en ondanks familie en relaties.

Dat is het grotere verhaal.

Advertenties

Een gedachte over “Kom je in de kerk om verhaal te halen of om op verhaal te komen?

  1. a.c.dijksma

    ik vind in mijn kerk niet zoveel rust. harde engelse muziek! vaak schreeuwerige preken en tijd voor stilte zelden. ik krijg er het hoe langer hoe moeilijker mee. en als je naar huis gaat ,gaat er geen 1 lied mee naar huis om dat er vaak iets nieuws gezongen word. ik ben 67 jaar en begrijp het niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s