Door een roze of zwarte bril?

Standaard

De ontwikkelingen in de markt staan niet stil! Zo lanceerde Google de Google Glasses. We hebben Google Glass vorig jaar al een aantal keer voorbij zien komen, waarna het even stil is geweest, maar je kunt de bril nu ook bestellen bij Google. Omdat er in de tussentijd heel wat verbeteringen zijn doorgevoerd en inmiddels duidelijk wat de mogelijkheden precies gaan zien heeft Google een demonstratievideo gepubliceerd. In onderstaande video zie je dat het onder meer mogelijk is een routebeschrijving in je gezichtsveld te laten tonen, SMS berichten te versturen en zelfs foto’s te maken.

Maar is deze tool ook geschikt voor sprekers? Het zou een mooie tool voor sprekers en predikanten kunnen zijn bij het spreken voor grote groepen. Je zou niet langer op je papier hoeven te kijken, maar je kunt je preek of aandachtspunten opnemen in je schermpje rechtsboven in je bril. Op die manier blijf je goed de zaal in kijken en houd je contact met de luisteraar.

In feite is de scriba van de Protestantse Kerk Arjan Plaiser de eerste die hem inzet als tool voor een goede, onderhoudende preek. Niet door hem te dragen, maar door hem te gebruiken als voorbeeld om aandacht te vragen voor de schaduwkant van technologische ontwikkelingen: Raken we niet te veel verbonden met onze tooltjes en nemen we nog wel rust? Zoeken we nog wel de stilte? Is dit kijken door een zwarte bril? Maar hebben wij niet te vaak een te roze bril op als het gaat om nieuwe snufjes?

Iedere nieuwe uitvinding vraagt om een ethische verkenning. We moeten de vragen durven blijven stellen. En daarom is de vraag of iets goed is een terecht vraag. Maar ook: Hoe kunnen we het goed of ten goede inzetten?

De mijne kleurt redelijk roze. Door welke bril kijk jij?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s