Note to selfie

Standaard

Het ‘selfie’ verspreidt zich snel. Sterker nog, het is het nieuwe woord van het jaar. Zelfs President Obama maakt een ‘selfie’ met zijn Deense buurvrouw en Engelse buurman bij de herdenking van Nelson Mandela.obama

Even los van wat je ervan vindt dat je een selfie maakt op allerlei plekken: Jezelf willen vastleggen op de camera heeft vooral iets te maken met het willen delen met de rest van de wereld: ik was hier, ik was bij hem, wij zijn vriendjes. Kijk eens hoe speciaal (ik ben). Het selfie als statussymbool of als ‘selfbevrediging’. Iets positiever: we zoeken waardering, respect en likes voor wie, met wie en waar we zijn.

Van alle tijden

Maar het je laten vereeuwigen met beroemdheden en op bijzondere plekken is natuurlijk iets wat de hele vorige eeuw speelde. En ook daarvoor was het in de verbale overdracht volop aanwezig. Op de (werk)kamers van velen hingen de portretten van de eigenaar met beroemdheden. Dat je zoiets ophangt op je kamer, zegt iets over wat je belangrijk vindt en waar je voor staat. Het selfie is van alle tijden, maar had in vroegere tijden vooral ook een langere doorlooptijd (fotograaf, foto ontwikkelen, inlijsten, ophangen).

Nu we allemaal onze eigen camera op zak hebben en we met één klik dit met onze hele achterban kunnen delen, gaat dit proces in een mum van een tijd. Als het goed is, scannen we onszelf dus voortdurend automatisch: is dit wie ik ben, wil ik me zo profileren, is dit wat ik wil delen?

Zelfwaardering

Het selfie geeft de zelfwaardering een stevige boost. Maar het selfie wordt gedeeld met de twitter-, facebook-, whatsapp- en andere vrienden. Het selfie wordt niet meer ontvangen in de context van de persoon in het selfie zelf, maar komt binnen middenin de dagelijkse leefwereld van de ander. En daar geeft het bij verschillende mensen een verlangen naar ook zo’n speciaal moment. Er ontstaat een wedloop op wie de meeste speciale momenten en foto’s heeft. ‘Kijk ons eens heerlijk gelukkig en speciaal zijn!’ Uit onderzoek blijkt dat onder twintigers dat ook één van de redenen is waarom mensen facebook verlaten of kiezen voor een infobatical.

Identiteitsontwikkeling

Je ontwikkelt je eigen identiteit in verhouding en relatie tot de mensen om je heen. Maar de groep anderen om je heen (en de momenten dat je met hen geconfronteerd wordt) is steeds groter geworden. Dat maakt het soms lastig om je continu te verhouden tot die ander.

Vooral de puberteit is bedoeld om meer en meer jezelf te worden en je identiteit te ontwikkelen. Maar die identiteit is minder vastomlijnd dan in het verleden. Ook twintigers, dertigers, veertigers en verder lijken volop bezig met een verlengde adolescentie en bijbehorende identiteitsontwikkeling.

Wat belangrijk is, is de balans in de gaten te houden.

Identiteitsontwikkeling is vooral: hoe vind je een optimale balans tussen eigenheid, autonomie en individualiteit aan de ene kant en verbonden-zijn met anderen aan de andere kant?identiteitsontwikkeling

Dat begint bij een duidelijk beeld van jezelf, hoe je karakter gevormd is en hoe jezelf waardeert. Je bent bedoeld! Dit ben ik! Hier sta ik voor! Dit geloof ik! Dit zijn mijn grenzen!

Is jouw selfie een façade of is het een versterking van wie je bent, van de ziel die eronder schuilgaat?

Ga vanuit die basisgedachte verbindingen aan met anderen. Die verbinding leg je ook in social media. Waardeer en respecteer de mensen om je heen en blijf jezelf. Maak keuzes in wat je wilt delen met anderen en in wat je tot je wilt nemen via sociale netwerken. Zo ontwikkel je een gezonde houding in de social media, die ook daarbuiten prima bruikbaar is.

En dit was ook een note to self…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s