Een gedeelde plaats

Standaard

Kerst is geen wedstrijd. Het gaat niet om de eerste, tweede of derde plaats. Over wie het beste diner, de mooiste viering of de meeste bezoekers heeft. Kerst is zo’n feest dat je niet alleen viert. Het draait om de ontmoeting, de onderlinge vrede. Maar voor vrede en ontmoeting heb je een plaats nodig. Een ruimte, een plaats om te delen.

Kerstplaatskerst

In het kerstverhaal draait het ook om ruimte, plaats, voldoende plek. Maar er is nergens plek in de herberg voor een man en zijn hoogzwangere vrouw. Heel Bethlehem wordt afgezocht en uiteindelijk is er een stal, een grot, een verblijf voor dieren. Dat wordt de gedeelde plaats voor Jozef en Maria. Dat wordt de plek waar twee, drie mensen in Jezus’ naam bij elkaar zijn. De ruimte wordt een heilige ruimte. Apart gezet. Een ruimte waar het oergevoel van de bevalling ontstaat, waar de oogkleppen voor de omgeving opgaan. Eén focus, één verlangen: het kind laten geboren worden. Door de pijn heen. Door de strontlucht heen.

Heilige ruimte

We hebben heilige ruimte nodig om elkaar te ontmoeten. De oogkleppen voor het leven van alle dag kunnen even op en de focus wordt verlegd.  In Jezus’ naam kijken we elkaar in de ogen en noemen elkaar bij de naam. Om elkaar te ontmoeten hebben we ruimten nodig waar we de ballast van alle dag bij de deur buiten laten. Dan kan een open gesprek plaatsvinden. Zo ontstaat een aparte arena. Niet voor een gevecht, maar voor een eerlijk en open gesprek. Dan kan vrede worden geboren.

Ruimte wordt heilige ruimte wanneer we die delen. En waarom zouden we dat niet doen, in Jezus’ naam?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s