Baby Jezus in de kliko

Video

Wat ik zo mooi vind aan kerst is dat we zoveel ruimte maken voor gezelligheid, samen eten en ontmoeten. Met kerst maken we ook ruimte in onze volle levens voor het verhaal van het kindje Jezus. De kranten, kerken, markten en concertzalen waren er rond kerst weer vol van. En zo zie ik om mij heen veel mensen die ruimte geven aan het ontroerende verhaal van Jezus’ geboorte in die stille nacht.

Kliko

Ik heb zojuist de kliko aan de weg gezet.740 Hij zit zo na de kerstdagen wat voller dan anders. Het waren mooie kerstdagen. Alles wat rest is afval. Nog een aantal dagen, dan zien we ook de kerstbomen verdwijnen. Wat we niet meer nodig hebben, gooien we weg. Ik stel mijzelf de vraag: geldt dit ook voor het kind? Gaat mijn aandacht voor het kind Jezus ook de kliko in?

Het kind is wel wat gewend. Dit kind werd geboren in een stal, in een voerbak gelegd, de lucht zal bekend voorkomen. In de oude boeken wordt het kind al aangekondigd als een man van smarten. Weggehoond. Maar de kliko: dat doe je een kind niet aan!

Geen kind gebleven

Zet het kind niet te snel bij het vuilnis. Geef het kind een nieuw leven (recycle), omdat kerst niet beperkt blijft tot twee dagen. Kerst vraagt om een way of life. We kunnen meegroeien met dit kind. Jezus bleef geen baby. Hij werd een man. En natuurlijk mag je zoals met humor gedaan wordt in de Baby Jesus Prayer in de film Talladega Nights blijven bidden tot Baby Jezus. We vormen per slot van rekening allemaal ons eigen beeld van Jezus.

Maar de ontroering voor het kind, nodigt ons ook uit kennis te maken met de volwassen man die Jezus geworden is.

En laat nu net die volwassen versie van Jezus iemand zijn die omkijkt naar mensen in de kliko van hun leven. Jezus is de vuilnisman die niet zonder te kijken de kliko leegt, maar de helpende hand uitsteekt om je uit je eigen vuilnis te halen. Samen te ontmoeten, samen te eten. De uitnodiging gaat verder.

Calvin Coolidge zei het zo:

Christmas is not a time nor a season, but a state of mind. To cherish peace and goodwill, to be plenteous in mercy, is to have the real spirit of Christmas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s