Dans der generaties

Standaard

Hoe kan kerkzijn vorm krijgen tussen verschillende generaties? Zeker wanneer generaties elkaar niet goed begrijpen.

Verschil
Een zestiger klaagt over het geringe aantal jongere mensen en het gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef en trouw. Een zeventiger houdt haar hart vast over hoe het verder moet met de kerk als er geen nieuwe generaties aanhaken. En twintigers ontwijken de grijze massa liever, voelen zich niet altijd thuis in een setting een liturgie van burgerlijkheid en volgzaamheid. Ze voeren liever een goed gesprek met een goede kop koffie met hun vrienden of doen iets wat merkbaar en voelbaar een bijdrage levert aan hun geloof of de wereld om hen heen.

Ga naar de dansvloer, kniesoor, zie hoe ze dansen en word wijs.

Mag ik deze dans?
Nieuwe verbindingen vragen om een luchtigere omgang. In een setting waarin je van elkaar wil leren. Als we die omgang nou eens wat meer zouden aanpakken als een dans. Je houdt elkaar losjes vast. Geeft elkaar zetjes en beweegt mee. De één leidt, de ander beweegt mee, maar het kan zo weer andersom zijn. Net wat je hebt afgesproken. Zo kan het ook gaan in de kerk: in hoe je persoonlijk met elkaar omgaat, maar ook in organisatievormen, rituelen, liturgie en theologie. Ruimte en gesprek is essentieel. De lucht die er ontstaat geeft ruimte voor de windkracht van de Geest.
TD-Pensione
Voorbeelden
Een voorbeeld van zo’n dans is hoe in Noordwijk pionier Janneke Nijboer met Windkracht 3.0 een netwerk van de middengeneratie mobiliseert. Een groep waarvan een groot deel dicht tegen de bestaande kerk aanschuurt, maar waar ze in Windkracht 3.0 de vrijheid hebben vernieuwing in gang te zetten en ook nieuwe mensen te verbinden. Het is een voortdurend spel van geven en nemen, van ruimte geven en inspiratie delen.
Een ander voorbeeld is die van Rotterdam Delfshaven waar studenten en Yuppen een geheel eigen plek innemen in de bestaande kerk aldaar in een samenspel met de gemeenschap en haar omgeving.

Letterlijke voorbeelden van kerk en dansen?
De creatieve gemeenschap van Blossom in Utrecht organiseerde al met succes dansavonden met jongeren en ouderen. Wil je aan de slag met dans in de kerk, bijvoorbeeld je kerkdienst, check dan de Dans!kerk.

De dans doet denken aan de poëzie die we vinden in het Hooglied, een voortdurend en intrigerend spel, waarbij het de vraag is of je elkaar uiteindelijk ook echt vindt of dat de dans om elkaar heen al bijzonder genoeg is. Zijn wij niet geroepen tot de dans?

De vraag die opspeelt is:

Hoe ga je om met de afstand en de nabijheid tot elkaar, hoeveel ruimte geef je elkaar?

N.a.v. een lezing over kerk en twintigers en dertigers. Meer lezen? Klik hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s